Заняття групи психологічної підтримки «Ми разом»

Заняття групи психологічної підтримки «Ми разом»

29 лютого 2024 року відбулась чергова онлайн-зустріч групи психологічної підтримки для практичних психологів і соціальних педагогів профтехів області «Ми разом».

Через повномасштабну війну ми щодня переживаємо тисячі негативних думок,  що ведуть у пастку переживань, допомогти впоратися з негативом може управління керувати своїми думками, ця навичка дозволяє регулювати емоції та керувати переконаннями і це потрібно вміти кожному. Саме під час зустрічі учасники  визначили  свій емоційний стан на даному етапі, обговорили  вправи щодо збереження та зміцнення психічного здоров’я, створення умов для психологічного розвантаження, стабілізації психологічної рівноваги, попередження виникнення стресу та тривожності, які в подальшому варто використовувати і у своїй професійній діяльності.

Руслана КРАВЧУК, методистка центру ПТО, ознайомила присутніх із результатами всеукраїнського соціологічного дослідження «Підлітки та їхнє життя під час війни: настрої, цінності, майбутнє» та зазначила, що здобувачі освіти особливо потребують психологічної підтримки та допомоги у час війни.

Разом з цим, методистка зауважила на важливості ознайомлення  всіх педагогічних працівників з технологіями надання першої психологічної допомоги та запровадження «Психологічної хвилинки» під час уроків, проведенні просвітницької роботи з питань запобігання та протидії домашньому насильству в умовах воєнного стану та проблем торгівлі людьми, а також ознайомленні молоді із загрозами, які несе Інтернет та профілактиці негативних явищ в молодіжному середовищі.

Раїса ВОЗНЮК, практичний психолог ПТО філія ВП «Рівненська АЕС» АТ НАЕК «Енергоатом», ознайомила присутніх з дієвими практичними вправами з власного досвіду роботи: «Ритмічне дихання», «Метелик», прогресивна м’язова релаксація за Джекобсоном (комплекс вправ, де є напруження та розслаблення м’язів). Дані методики хоча і прості, але допомагають опанувати емоції, пов’язані зі стресом, розвивати навички регуляції емоцій, виявляти та залучати ресурси.

Учасники відмітили, що у психологічній практиці використовується багато тілесних вправ, але перш за все варто звернути увагу на вже звичні для кожного фізичні навантаження, заняття ранковою гімнастикою, йогою, танцями та іншими видами спорту, бо це і є чудовим способом вивільнення емоційної напруги та гормонів стресу.

Любов АНДРОЩУК, заступник директора центру ПТО, зазначила, що важливо шукати нові ресурси як для власного психологічного благополуччя, так і для професійного розвитку. Одним із таких ресурсів можуть стати інструменти штучного інтелекту, адже ШІ стає доступним помічником кожному та ознайомила присутніх  із  сервісами ChatGPT і Copilot, які доречно використовувати у своїй професійній діяльності.

Онлайн-зустріч зарядила працівників психологічної служби новими ідеями та планами, окресливши першочергові завдання для запровадження у роботі аби долати виклики  війни,  розвивати емоційну стійкість та допомагати  учасникам освітнього процесу, такою і є мета проведення занять психологічної групи підтримки «Ми разом».

Коментарі закриті
наверх