Навчання тренерів – майстрів виробничого навчання з професії «Кухар» в рамках проєкту «Реформа шкільного харчування»

Навчання тренерів – майстрів виробничого навчання з професії «Кухар» в рамках проєкту «Реформа шкільного харчування»

10 липня по 23 серпня 2024 року в рамках швейцарсько-українського проєкту DECIDE «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» відбувалось навчання для майстрів виробничого навчання за навчальною програмою «Навчання тренерів для майстрів виробничого навчання та проведення просвітницьких профорієнтаційних заходів для учнів закладів загальної середньої та професійної (професійно-технічної) освіти». Програму  реалізувала Громадська організація «Cult Food» в рамках проєкту «Реформа шкільного харчування».

До першого етапу онлайн-навчання було відібрано 240 осіб з усіх областей України.

Представниками від Рівненської області стали тринадцять майстринь виробничого навчання з семи ЗП(ПТ)О:

  • Наталія ПИЛИПАКА, Надія ЛЕМЕХ, Олена КОЗЛИНЕЦЬ та Юлія КРАВЧУК, майстрині виробничого навчання Державного навчального закладу «Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі»;
  • Тетяна ЧЕРЕДІКОВА та Алла ЛЄСНІК, майстрині виробничого навчання Вищого професійного училища №22 м. Сарни;
  • Олена КОЦЮК, Тетяна ГАПОНОВА, Тетяна ПАВЛОЦЬКА – майстрині виробничого навчання Квасилівського професійного ліцею;
  • Наталія ЦАРУК, майстриня виробничого навчання Вищого професійного училища №24 м. Корець
  • Тетяна БІЛАН, майстриня виробничого навчання Клеванського професійного ліцею;
  • Оксана ЯКОНЮК, майстриня виробничого навчання Вищого професійного училища № 25 смт Демидівка;
  • Юлія ДАНЕЧКІНА, майстриня виробничого навчання Вищого професійного училища №29 смт Володимирець.

Координатором від області була Олена РОЖКОВА, методист Навчально-методичного центру професійно-технічної освіти у Рівненській області.

Онлайн-навчання – теоретична частина складалась з трьох годинних корисних та дуже цікавих лекцій від відомих лекторів, серед яких: Юлія ГОНЧАР, доктор філософії з харчових технологій, доцент кафедри харчових технологій і готельно-ресторанної справи Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного; Аліна ТКАЧЕНКО, кандидат технічних наук, доцент кафедри товарознавства, біотехнології, експертизи та митної справи, керівник науково-тренінгової лабораторії «Школа НАССР» та експерти «Національної асоціації громадського харчування». Учасники навчання проходили  тестування до початку лекції та після неї, а на завершення теоретичної частини пройшли підсумкове тестування, що містило  сорок тестових завдань.

Після проходження онлайн навчання за результатами тестування було відібрано 53 особи для проходження практичного навчання.

Другий очний етап (практичне навчання) проходив у Київській області на базі Державного професійно-технічного навчального закладу «Бориспільський професійний ліцей».

Рівненщину представляли дві учасниці – майстрині виробничого навчання: Надія ЛЕМЕХ (Державний навчальний заклад «Рівненське вище професійне училище ресторанного сервісу і торгівлі») та Тетяна ГАПОНОВА (Квасилівський професійний ліцей).

Під час офлайн навчання учасники вчилися організовувати виробничий процес відповідно до сучасних вимог, ознайомилися з нормами нового шкільного харчування, а також готували страви з оновленого шкільного меню.

Організатори проєкту запланували в жовтні продовжити навчання, провести сертифікацію майстрів виробничого навчання, які пройшли повний курс та в подальшому проведуть навчання для інших учасників, які пройшли лише теоретичну частину онлайн-навчання.

В результаті передбачається, що понад 200 майстрів виробничого навчання викладатимуть у 20 кулінарних хабах для майбутніх кухарів та працівників шкільних харчоблоків. Це дозволить не лише популяризувати професію кухаря, а й суттєво підвищить якість шкільного харчування.

Коментарі закриті
наверх